Tuesday, January 21, 2020
Text Size

INFORMATII

Asistaţii social muncesc, conform graficelor, în folosul comunităţii

45 de persoane sunt actualmente în evidenţele administraţiei locale pentru plata venitului minim garantat. În perioada următoare urmează să se mai adauge încă trei persoane. Pentru banii primiţi de la bugetul local, aceştia prestează 32 de ore de muncă în folosul comunităţii locale, conform unui grafic stabilit în funcţie de venit. De exemplu pentru o persoană singură, la un venit de 250 de lei, trebuie prestate 32 de ore de muncă pe lună. Asta dacă nu are scutire, pe caz de boală, de la medicul de familie. În principal, aceştia prestează activităţi de curăţat şanţuri, tăiat lemne la şcoli, activităţi de deszăpezire pe timp de iarnă. La nivelul localităţii Măneşti nu par să fie probleme deosebite cu asistaţii social. Majoritatea dintre ei îşi fac datoria conform graficelor şi îşi încaseză banii.

 

Comuna Măneşti caută finanţare pentru introducerea apei curente şi canalizării

În comuna Măneşti nu există apă curentă şi nici canalizare. După cum ne spune primarul localităţii prahovene, Constantin Niţoi introducerea acestora este unul dintre cele mai importante dintre obiectivele sale. Este şi cel mai greu de realizat, date fiind cheltuielile foarte mari. S-au făcut însă primii paşi şi credem că lucrurile nu se vor opri aici. Există un studiu de fezabilitate. Pentru ca toţi cei aproximativ 8000 de locuitori ai comunei Măneşti să beneficieze de apă curentă şi de servicii de canalizare sunt necesari mai bine de 5 milioane de euro. „Vom încerca să găsim finanţare pentru susţinerea unei asemenea investiţii din fonduri europene. Dacă nu vom reuşi acest lucru, vom bate la uşa Guvernului pentru a obţine bani”, ne-a declarat primarul Constantin Niţoi. Potrivit normelor europene, toate localităţile din România ar trebui să aibă asemenea servicii publice la dispoziţia cetăţenilor, astfel încât asemenea iniţiative ar trebui sprijinite. 

 

Câinii vagabonzi terorizează Măneştiul

Rezolvarea problemei câinilor comunitari este una dintre priorităţile actualei administraţii locale din Măneşti. Oamenii se tem să mai iasă din curţi după lăsarea întunericului, iar patrupezii devin, parcă, din ce în ce mai agresivi. Viceprimarul Daniela Ştefan caută soluţii şi speră ca situaţia să fie rezolvată cât mai repede cu putinţă. „Intenţionăm să construim padocuri şi să-i strângem pe toţi într-un loc, eventual să-i şi sterilizăm. Dar totul depinde de găsirea unui spaţiu şi de bani”, a precizat viceprimarul. Din câte îşi aminteşte, în urmă cu câţiva ani un localnic dintr-un sat al comunei ar fi fost sfâşiat de câinii vagabonzi, după cum s-a zvonit la un moment dat. „Mă tem pentru toată lumea, dar cel mai mult pentru copiii care vin şi pleacă de la şcoală şi pentru bătrânii care nu se pot apăra. Trebuie găsită o soluţie, şi asta repede”, a conchis viceprimarul comunei. Potrivit aceleiaşi surse, o familie din comună a construit în curtea proprie un padoc în care a adunat câteva zeci de câini. Alte câteva zeci zburdă prin curte, spre disperarea vecinilor care spun că dacă animalele din padoc sunt bine îngrijite, cei liberi le fac numai probleme. Pe de o parte din cauza mirosului de excremente care rămân nestrânse, iar pe de altă parte din cauza lătraturilor acestora. 

Cade gardul pe oameni!

Moştenitoarea Callimachilor, ameninţată cu amenda

 

Prinţesa Alexandra Callimachi Reininger, franţuzoaica proprietară, din 1998, a terenului şi clădirilor domeniului Văcărescu Callimachi din Măneşti, va fi amendată de autorităţile prahovene pentru neglijenţă. Gardul care împrejmuieşte proprietatea se află într-o avansată satre de degradare, el devenind un pericol pentru localnicii din Măneşti, în special pentru copiii care se joacă în vecinătatea lui. Primarul Constantin Niţoi speră ca sancţiunea s-o determine pe franţuzoaică să rezolve situaţia, iar ruina din centrul comunei să dispară.

 

 

Primarul comunei recunoaşte că şi-ar fi dorit ca domeniul Văcărescu-Callimachi să reprezinte o atracţie turistică. Dar, din câte se vede, acest lucru nu se poate, cel puţin deocamdată. Edilul se teme de eventualele accidente pe care le-ar produce prăbuşirea gardului care se degradează în fiecare zi câte puţin. Se bucură, totuşi, că proprietatea este păzită, astfel că nu a fost atacată încă de hoţii de fier vechi. Îi sfătuieşte, însă, pe toţi cei care trec prin zonă, să evite circulaţia în apropierea lui.

 

O istorie ignorată de moştenitori

Începând cu secolul al XVII-lea, moşia Mănesti a aparţinut familiei boiereşti a Măneştilor (de la care îşi trage şi numele). La mijlocul secolului al XIX-lea, conacul de pe moşie, vechi de aproape două secole, era in posesia lui Dumitru Mănescu-Filitti şi a soţiei sale, Elena Arsachi. În 1863, fiica lor, Maria Manescu-Filitti (m.1922) s-a căsătorit cu Theodor C. Vacarescu (17 aprilie 1842 – 2/15 aprilie 1914), general, diplomat, istoric şi om politic. În perioada cât a fost mareşal al Curţii Domnitorului Carol I (1873-1881), Theodor Văcărescu a supravegheat lucrările de construcţie la Castelul Peleş din Sinaia. Ridicarea reşedintei regale i-a servit generalului Văcărescu drept model de inspiraţie pentru reconstruirea conacului din Măneşti. Lucrările au început în 1882 şi au durat zece ani, în 1892 făcându-se inaugurarea oficială a noului conac. Planurile noii clădiri au fost realizate de arhitectul francez Paul Gottereau. Cum în această perioada generalul s-a aflat mai puţin în ţară şi mai mult în posturile diplomatice de la Bruxelles, Roma şi Viena, cu supravegherea lucrărilor de pe şantierul din Măneşti s-a ocupat fiul său, Radu Văcărescu. Actualii moştenitori – familia prinţesei Alexandra Callimachi – au anunţat că nu intenţionează să vândă domeniul, iar acesta are toate şansele să ajungă asemenea Micului Trianon de la Floreşti: o istorie distrusă de nepăsare.

 

 

O serie de terenuri vor fi scoase la concesionare în comuna Măneşti

O serie de loturi de teren vor fi scoase la licitaţie pentru concesionare în comuna prahoveană Măneşti. Administraţia locală s-a gândit că ar fi o importantă sursă de venit la bugetul local atribuirea, prin concesiune, a a unor asemenea terenuri, unele dintre acestea având, în prezent, după cum spune primarul Constantin Niţoi, un statul neclar. „Nu vreau să fiu rău, acum s-a terminat campania electorală şi nu aş vrea să mai revin la fost administraţie a comunei, dar este totuşi important să se cunoască faptul că fostul primar al localităţii nu prea şi-a făcut datoria. Acum eu mă aflu în situaţia de a încerca să aduc în legalitate statutul acestor terenuri...”, ne-a declarat primarul Constantin Niţoi. Aşa s-a ajuns în situaţia ca pe unele suprafeţe de teren din comună, anumite persoane fizice sau agenţi economici să construiască împrejmuiri şi să le exploateze fără să aibă niciun drept în acest sens. În şedinţa Consiliului Local care urmează vor fi scoase la concesiune 13 loturi de teren. Administraţia locală se găseşte în plin proces de identificare a tuturor loturilor de teren care sunt în administrarea Consiliului Local şi care au probleme din punct de vedere al exploatării. Primarul face apel totodată şi la locuitorii comunei, cerându-le să sprijine administraţia în acţiunea de identificare. Procesul poate fi însă unul de durată, pentru că, aşa cum spunea primarul Niţoi, lucrurile sunt extrem de încâlcite şi asta se datorează, în primul rând neglijenţei pe care a manifestat-o fosta administraţie a localităţii. 

 

Conturile Primăriei Măneşti au fost blocate din cauza unei datorii la plata iluminatului public

Şcolile din comuna Măneşti sunt în pericol să rămână fără combustibil pentru încălzire. Contul Primăriei Măneşti a fost blocat din cauza unei datorii către furnizorii de servicii, neplătite din 2009. De la plata serviciului de iluminat public al localităţii s-au adunat nepltiţi, către societatea Termoelectrica, 63.000 de lei, iar în baza unui titlu executoriu, contul din Trezorerie al primăriei a fost blocat. „Acum suntem obligaţi să funcţionăm doar cu 1/12 din bugetul comunei şi există riscul să nu putem plăti gazele pentru încălzirea şcolilor sau chiar iluminatul stradal”, a spus primarul Constantin Niţoi. În ce priveşte asigurarea combustibilului pentru unităţile de învăţământ, administraţia locală va face toate eforturile pentru ca elevii şi profesorii să-şi desfăşoare activitatea în condiţii optime şi să nu sufere de frig. În luna ianuarie funcţionăm cu 1/12 din bugetul pe anul trecut şi din cauza aceasta nu s-a putut face mai nimic prin comună. În afară de asta, s-a instituit un sechestru pe contul nostru din cauză că nu s-au plătit două rate, scadente în 2009, pentru lucrările de modernizare a iluminatului public. Au fost calculate penalităţi şi s-a ajuns la suma totală la 63.000 de lei. Suma este în curs de achitare, dar până la acoperirea totală a ei, nu putem face mare lucru. Am încercat să facem o acţiune pe fond, am plătit şi o cauţiune pentru suspendarea executării până la judecarea procesului pe fond, dar am pierdut”, ne-a declarat Diana Gheorghe, funcţionar în cadrul serviciului financiar al Primăriei Măneşti. 

 

La Primăria Măneşti sunt 24 de cereri pentru atribuirea de terenuri gratuite 

Tinerii din comuna Măneşti pot obţine loturi de teren pentru construirea de case. Primăria localităţii acordă asemenea terenuri cu titlu gratuit, dar persoanele care solicită acest lucru trebuie să îndeplinească nişte condiţii minime. Administraţia măneşteană are la dispoziţie o suprafaţă de aproximativ un hectar pe care-l poate da în folosinţă gratuită tinerilor. Loturile de teren sunt amplasate în diferite zone ale comunei, iar 11 persoane au primit deja adeverinţele pentru a intra în posesia terenurilor. Pentru a beneficia de teren în folosinţă gratuită pentru construcţia unei locuinţe solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă vârsta de până în 35 de ani, să dea o declaraţie pe proprie răspundere că nu mai are o altă proprietate în comuna Măneşti şi nici în altă zonă din România şi să obţină şi de la părinţi o astfel de declaraţie, care să o confirme pe prima. Odată îndeplinite aceste condiţii, tânărul poate primi până la 500 de metri pătraţi de teren, pe care are obligaţia de a ridica construcţia în termen de un an.  În caz contrar poate pierde terenul. Până acum, la Primăria Măneşti sunt depuse 24 de solicitări. 

 

Comuna Măneşti va avea Poliţie Locala

 

La Măneşti se va înfiinţa Poliţia Locală. A fost şi redactată o hotărâre de Consiliu Local în acest sens, iar pentru aplicarea acesteia vor fi angajaţi patru poliţişti locali. După derularea procedurilor de selectare a persoanelor ce vor fi angajate doi dintre poliţiştii locali vor rămâne la dispoziţia primarului şi a Consiliului Local, ceilalţi doi urmând să fie folosiţi pentru serviciul de ordine publică în localitate. 

 

Care sunt priorităţile administraţiei locale din Măneşti? 

Odată cu deblocarea contului şi cu intrarea în normal a activităţilor în administraţia locală, vor putea fi demarate investiţii. Anul 2012 s-a încheiat cu un excedent de aproape un miliard de lei, sumă care va fi folosită exclusiv pentru investiţii în cursul acestui an, evident după derularea procedurii legale de aprobare a bugetului de venituri şi cheltuieli. Printre priorităţile actualei administraţii locale se regăsesc: plata pentru lucrările de modernizare a drumurilor comunale, lucrări care s-au efectuat anul trecut, introducerea reţelei de apă şi canalizare, precum şi amenjarea centrului comunei şi a câte unui părculeţ în fiecare dintre satele comunei. 

 

Locuitorii din Măneşti, obligaţi să încheie contracte de salubritate 

Locuitorii comunei prahovene Măneşti nu vor mai putea să arunce gunoiul menajer oriunde au chef. O hotărâre a Consiliului Local emisă în luna decembrie a anului trecut prevede obligativitatea tuturor gospodăriilor de a încheia un contract de prestări de servicii cu operatorul de salubritate. Sunt mulţi dintre localnici care susţin că nu ar trebui să încheie un astfel de contract. Nu au nevoie de el pentru că ei nu produc gunoi. Asta e o prostie. Cine poate să creadă aşa ceva? Nici administraţia nu crede şi averizează că va trece la sancţiuni. Dacă prahovenii din Măneşti nu vor încheia contracte cu operatorul de salubritate vor trebui să plătească 150 de lei pe an. 

Mini Calendar

2020
January
MTWTFSS
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930310102
03040506070809